Recent Changes - Search:

Language

2009/2010

(archief) 2008/2009

Meta

edit

S3-PS6

On-line typografie - Project Gutenberg / CSS Zen Garden

Opdracht

  • Maak een ontwerp voor de html van een boek van Project Gutenberg of, naar keuze voor de html van 'CSS Zen Garden'.
  • Zet dit ontwerp online via FTP, op je studentenaccount/eigen domein (..in een directory die verder niemand hoeft te zien).

Looptijd
Beoordeling in de week van 25 januari, dit is tevens voor een groot deel de vakbeoordeling (Magazine, trail, concrete poetry en deze opdracht).
Je wordt beoordeeld op:

  • inhoudelijke kwaliteit (technisch/typografisch, niet conceptueel/inhoudelijk)
  • verder: inzet, sharing, theorie.

LET OP!

  • Ontwerp eerst in Illustrator/Photoshop, kijk goed naar de structuur van je document, welke onderdelen moet je ontwerpen, welke interface's (bv. menu), hoe reageren dingen (behaviours) evt.?
  • Knip de pagina evt. eerst in stukken om te exporteren als gif/jpg/png in Photoshop als dat nodig is, werk dan pas uit als .html/.css
  • Werk van grof naar fijn; denk in blokken, zet eerst de grootste op z'n plaats, vervolgens de kleinere, dan images etc.
  • Doe daarna de typografie voor de verschillende onderdelen, denk ook na over pseudo-classes (bijvoorbeeld als je met je muis over een link gaat)


Project Gutenberg (wikipedia)
Project Gutenberg is een digitale bibliotheek van zogenaamde e-books of elektronische boeken.

Michael Hart startte in 1971 met dit project genoemd naar Johannes Gutenberg, die algemeen geldt als uitvinder van de boekdrukkunst met losse letters.

De meeste door Project Gutenberg gepubliceerde teksten vallen in het publiek domein in de Verenigde Staten. Ofwel omdat ze nooit onder het auteursrecht vielen, ofwel omdat het auteursrecht verlopen is. Enkele teksten vallen nog onder auteursrecht, maar zijn beschikbaar gesteld door de auteurs. Typische kandidaten voor Project Gutenberg zijn belangrijke of succesvolle boeken waarvan het auteursrecht inmiddels verlopen is, zoals veel oude filosofische teksten, maar b.v. ook de Sherlock Holmes-verhalen van Conan Doyle of de Tarzan-verhalen van Edgar Rice Burroughs. Er zijn diverse readers (leesprogramma's) op het internet te vinden waarmee men de teksten op een plezierige manier op het computerscherm kan lezen.

Hoewel het merendeel van de teksten Engelstalig is, zijn er ook veel werken in andere talen te vinden op Project Gutenberg, waaronder het Nederlands.


CSS Zen Garden (wikipedia) De CSS Zen Garden is een website voor webdesigners ter promotie van het gebruik van Cascading Style Sheets (CSS). De Zen Garden heeft als doel het enthousiast maken, inspireren en aanmoedigen van het gebruiken van CSS door grafische ontwerpers.

Op de website wordt dezelfde tekst getoond met allerlei verschillende CSS-bestanden. Het doel hiervan is om te laten zien wat er mogelijk is met CSS. De HTML van de webpagina is telkens hetzelfde en het uiterlijk van de webpagina wordt vormgegeven met CSS.


Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on January 06, 2010, at 02:29 AM